lördag 16 januari 2016

Att göra rätt sakerNi som följt min blogg vet att jag gillar min Bullet Journal. Jag använder den både för att skriva ner mina mål och mina attgöra-listor. Förutom Bujo'n har jag så klart en kalender där jag lägger in saker som skall göras en specifik dag. En av de centrala funktionerna i en Bullet Journal är Attgöra-listorna som jag gör månadsvis och varje dag.

Efter att man samlat in saker som skall göras, så inser man snart att man inte hinner göra allt på listan. Hur ska man då tänka för att prioritera?

Det finns en modell som heter Eisenhowers matris.
Namnet kommer från den amerikanska presidenten och överbefälhavaren -  Dwight D Eisenhower.
Dwight D Eisenhower (1890-1969)

Eisenhower lär ha sagt att 
"Det som är viktigt är det sällan bråttom med, och det som det är bråttom med är sällan viktigt."

Utifrån detta tänket kan man kategorisera de flesta uppgifter.
För varje uppgift som du behöver göra - tänk efter - är det bråttom och är det viktigt.Viktigt och Bråttom - "DET NÖDVÄNDIGA"

Gör detta så fort du hinner!

Här har vi saker som måste göras nu! Kriser, aktiviteter som har en deadline, sista-minuter saker, problem som måste lösas.
Exempel: frysen har gått sönder och all din mat håller på att smälta bort, barnet har kräksjuka och har kräkts ner sängen och du skall städa upp, räkningar som ska vara betalda idag. 
Detta är oftast ingen roligt plats. Du är stressad och du vet att du måste för att det är viktigt. 

Viktigt men Inte Bråttom - "KVALITET och PERSONLIGT LEDARSKAP"

Planera in!

Det är här du ska vall vara och ska vilja vara. Du vill ju göra det som är viktigt men göra det i god tid innan det blir bråttom. Det här är sådant som bidrar till att lösa ditt uppdrag, nå dina mål och uppfylla dina värderingar. 

Här har du tid att göra något systematiskt och omsorgsfullt, du hinner stämma av och göra saker på ett bra sätt. Det du gör får hög kvalitet och du har kontroll.

Här jobbar vi med planering, kontroll över vår situation, bygger relationer, tillbringar vår tid med äkta avkoppling, vår värderingar är med och styr. 
Du kanske inte ens har några aktiviteter i denna rutan, utan all tid går till annat. Då är det verkligen dax att börja fundera på ifall du gör rätt saker.

Inte viktigt men Bråttom - "SJÄLVBEDRÄGERI"

Gör när du får tid

Många tillbringar mycket tid med aktiviteter i den här rutan. 
Här har vi saker som inte är viktiga för dig - men det är bråttom. Varför är det bråttom? Är det kanske någon annan som vill att du skall göra något för att de skall vara nöjda? Springer du runt och fixar ärenden som skulle kunna vänta eller som någon annan kan göra?  Hur mycket tid lägger du i den här rutan med saker som inte är viktiga för dig? Här handlar det om att vi lurar oss själva - för vi har ju så mycket att göra - men gör vi rätt saker? Du blir ofta populär hos andra när du gör dessa saker men har du mycket att göra och inte hinner med det som är viktigt - så fundera ifall du kan delegera dessa aktiviteter. 

Inte Viktigt och Inte Bråttom - "SLÖSERI"

Ifrågasätt ifall du överhuvudtaget skall göra detta

Här har vi sådant som vi bara gör utan att tänka efter. Aktiviteter här tar tid men de tillför inget till det som är viktigt för oss. Det minskar inte heller stressen - för det är ju inte bråttom att göra dessa.
Här har vi saker vi kan göra om vi har tid och energi - men är du rädd om din tid och vill lägga den på sådant som är viktigt, så fråga dig själv varför du lägger så mycket tid på aktiviteter här. Spelar du spel på din mobil, slötittar på TV, surfar runt internet...
Har du ont om tid är det dessa saker du i första hand ska ta bort från din attgöra-lista.
Kan du minska antalet av dessa så kommer du att ha mer tid till det som är viktigt.


Väljer du att reagera eller agera?
Ta kontroll över det du tycker är viktigt och det du vill göra!

Ta för vana att se över dina aktiviteter och fundera på om de är viktiga!

"Du ska inte prioritera det du har på agendan, utan att sätta det på agendan som är prioriterat!"

Stephen Covey

2 kommentarer:

 1. Stephen Covey var kyrkis ;)
  Synd jag aldrig hann träffa honom innan han dog.

  Mycket bra blogginlägg , kram på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Finns så många kloka personer att lära sig av! :-)
   Kram!

   Radera