lördag 22 januari 2011

Tulipa biflora, miniatyrtulpan

En annan ljuvlig vårväxt är miniatyrtulpanen. Tulipa biflora.

Foto: 24 april 2010.

Just på våren är gula och vita blommor väldigt vackra. De lyser mot den mörka jorden och man blir glad av att se färg. Gult och rött förknippar man ju också med hösten. Det är många som inte gillar gula blommor, men jag tycker alla färger är vackra, i rätt sammanhang. Hur kan man inte gilla solens färg? :-)

Tulipa biflora är en typ av botanisk tulpan. De är inte lika spektakulära som de flotta stora tulpanerna, men de har andra goda egenskaper. De är lättodlade, förökar sig om de trivs och kommer fram tidigt på våren. Har man tur så har man efter ett par år en tät matta av ljuva blommor varje vår att se fram emot.

Tulpaner ska ju planteras ut på hösten - oktober och när man gräver ner de torra lökarna i jorden så känns våren så långt borta. Men nu är man glad för varje lök som finns där nere och väntar på vårvärmen. 

Botaniska tulpaner passar bra i stenpartier (de vill gärna stå väldränerat) men också under buskar, runt växter som kommer igång lite senare och under träd. Tänk på att låta tulpanerna vissna ner i fred så de hinner samla på sig näring till nästa år. Klipp inte bort bladen innan de vissnat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar