måndag 11 januari 2016

Ständiga förbättringar

Oavsett vad man håller på med så vill man oftast bli bättre. Det kan gälla sport, arbete, träning, föräldraskap osv.

Det spännande är att det finns en massa forskning kring detta med ständiga förbättringar och det är på grund av att man inom industrin tjänar pengar tack vare det.

Det finns ett begrepp "Kaizen" - (japanska för "förbättring") - som ofta används inom Management. Det har sitt ursprung inom Toyota och mannen som var produktionsansvarig där - Taiichi Ohno (1912-1990).

Kaizen är en modell som bygger på små, kontinuerliga förbättringar.

 1. Definiera ditt problem
 2. Dokumentera hur det ser ut idag
 3. Visualisera din ideala situation
 4. Definiera mätbara mål
 5. Ta fram alternativa lösningar till problemet
 6. Ta fram en plan för förändring
 7. Implementera planen
 8. Mät, dokumentera och jämför resultaten med dina mål
 9. Reflektera över vad som fungerat
 10. Ta beslut om korrigeringar och vad du skall fortsätta med och hur du skall upprätthålla förändringen


Man pratar också om kvalitetscirkeln - PDCA - Plan, Do, Check, Adjust - inom området ständiga förbättringar. 
PDCA 
(Bilden hämtad från Wikipedia)

Jag gillar bilden ovan som beskriver hur vi genom att "snurra" PDCA-hjulet skall kunna ta oss upp för "berget".

Det jag har upptäckt är att Bullet Journaling är ett fantastisk redskap för att jobba med PDCA. 

PLAN

Använd din Bullet Journal både för att dokumentera problemen men även för att skapa din vision. Skriv ner hur det ser ut idag, vad har du för problem men också vad du vill uppnå. 
Visioner och drömmar är det som ger bränsle till att vilja förändra något och är det som motiverar oss att göra saker som kräver energi. 

När du vet hur din dröm eller din vision ser ut så kan du börja bryta ner den i delar. Vad behöver du göra för att komma till ditt mål? Bryt ner den i SMARTA delmål (SMART = Specifik, Mätbar, Accepterad, Realistisk, Tidsbestämd). 
Begränsa dig inte än. Det kanske finns mer än ett sätt att ta dig till ditt mål? Finns det fler alternativ du vill testa? Hur många alternativ kan du komma på? Vilka olika resurser har du? Här kan man lägga ner ganska mycket tid. En bra planering ger dig ett bättre startläge när det är dax att börja införa förändringarna. När du kommit så här långt så väljer du ut en eller ett par förändringar, delmål som du tror kan göra skillnad och skapar din plan. 
Skriv ner planen. Det är denna du skall utvärdera senare.

DO

Nu är det dax att börja jobba efter din plan.
Ju bättre plan - desto lättare att utföra den. Här handlar det om att skapa nya vanor, nya sätt att göra saker på. Detta är den delen som tar mest tid - för det är nu du skall göra allt som du har planerat. Du kanske behöver hitta ett nytt träningsprogram, skaffa kunskap, sortera dina foton, hitta nya recept och handla och laga mat, läsa en bok om aktiehandel eller vad det nu är du vill lära dig.
Följ upp vad du har gjort. Skriv gärna en liten notis i din Bullet Journal varje dag vad du har gjort för att komma närmare ditt mål. Fira delmål, var stolt över det du gör!

CHECK

Nu är det dax att utvärdera. Det är nu du skall ta fram din plan, din Bullet Journal där du antecknat vad du gjort och andra källor som kan ge dig information om hur det går. 
Att reflektera ger dig massor med information - ifall du hade rätt mål, ifall du faktiskt gjort något - eller fick du ingenting gjort - vad som gick bra och vad som inte gick bra. 

Själva upplägget i din Bullet Journal ger dig tid för reflektion varje dag när du planerar vad du skall göra under dagen och när du bockar av vad du gjorde och migrerar det du inte gjorde till nästa dag. Det ger dig veckovis och månadsvis tid för reflektion när du gör veckolistor och samlingar och när du sätter upp din nya månadsplanering. Du får även en årlig reflektion när du sammanfattar och migrerar över allt till en ny Bullet Journal.  

Passa på att reflektera över vad som har fungerat och vad som inte fungerade.

ADJUST

Sista pusselbiten är att justera. Var inte rädd för att ändra i din plan eller till och med ändra ditt mål. Nu har du mer information om vad som fungerade och det kanske gör att du inser att ditt mål behöver justeras. Du kanske också behöver justera din plan. Härifrån går du också tillbaka till steg 1 - Plan. Och börjar om din cirkel av ständiga förbättringar. 
Det viktiga här att välja ut vad du vill fortsätta med. Vad kommer vara dina nya vanor som du vill behålla i ditt liv. 

Vi behöver inte alltid göra stora förändringar för att förändra våra liv - även en lång vandring består av många små steg. 

Fortsätt tills du når din dröm!

2 kommentarer:

 1. Har precis köpt en anteckningsbok och ska fördjupa mig i Bullet Journal. Tror att det kommer att passa mig! Googlade och hittade din blogg med många inspirerande inlägg! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tyckte det verkar kul med Bullet Journal!

   Radera