torsdag 31 mars 2011

Sådags igen

Idag har jag och barnen sått påskgräs och krasse. Lite tidigt kanske. Tror det tar 10 dagar för påskgräset att bli klart och det är 20 dagar kvar till påsk... Men varför vänta för länge på det roliga?


Denna krukan sådde jag för en vecka sedan med Basilika. Det kan man så i flera omgångar. Tänkte försöka komma ihåg det i år. Så att jag sår en ny kruka om en vecka som blir klar efter att vi ätit upp denna första. :-)

Det är roligt att gå runt och pyssla om sina sådder och se hur det växer. Barnen är ivriga deltagare med att strö ut frön och vattna. Städa upp efteråt får jag göra själv. 



onsdag 30 mars 2011

Vårtecken!

Äntligen är våren här!
Har varit ute i trädgården och fotat vårtecken:


Julros (Helleborus). En sån tapper blomma! Den första blomman som blommar på våren. Fick ett tips om  att man ska klippa bort de gamla bladen tidigt på våren. Det ska komma nya blad snart och under tiden får blommorna all uppmärksamhet.


Blåsippa. (Hepatica Nobilis). En hel klunga med blåsippor står här och väntar på att våren ska komma! Man kan redan se att det är små, blå blommor på gång. Åh, också denna är en tapper och tidig blomma. Om ett par dagar tror jag de första slagit ut helt.

Förra våren snickrade jag en fågelholk ihop med sonen. Vår egen konstruktion! Såg en liten blåmes (?) är så dålig på fåglar... Den flög fram till boet och kikade på det. Nu håller jag tummarna för att vi ska få inneboende! Har dock inte städat ur holken sedan förra året.. Undrar om man måste göra det?

Snödroppar.  (Galanthus nivalis). De ser så sköra ut där de vajar i vinden med sina små droppar. I höstas petade jag ner lökar på några olika ställen för att se var de tar sig. Det är slänten vid trappan som dessa växer i.

Magnolian verkar ha överlevt även denna vinter. Blomknopparna börjar svälla. De är som håriga bollar!

Tulpaner? Jag måste erkänna att jag helt glömt bort vad jag planterat här?? Man tror ju man har full koll när man gräver ner lökar på hösten? Men visst ser bladen ut som tulpanblad... Jo, det måste det vara. Hoppas jag. Ett annat hett tips är Allium-blad. Vet att jag suktade efter fler allium till framsidan - hade två förra våren - varan en på något sätt gick av efter att barnen varit i rabatten och lekt... Bättre att ha fler så man kan ta lite svinn! Eller hur!?

onsdag 23 mars 2011

Sådder...

Har äntligen börjat så lite fröer. I början av denna vecka stoppade jag ner frön till Petunia, Tobaksplanta och Blomman för dagen. Ännu inte så mycket bilder att visa. Hoppas kunna fota ett par snödroppar i helgen i dagsljus! De har börjat titta fram och en liten snödroppe blommade igår! :-)

fredag 11 mars 2011

Groddar!

Ärter är roliga att grodda!


Det tar lite tid, så vill du dekorera middagsmaten med egenodlade ärtskott, så får du börja nästan 2 veckor innan. Jag tog en näve och la i ett glas vatten över natten. Då börjar ärtorna mjukna, de suger upp vätska och börjar gro. Sedan kan man plantera dem i jord, eller som jag har gjort - hälla upp dem på ett grodd-galler. Rötterna letar sig ner till vattnet nedanför. Det du behöver tänka på är att hålla dem fuktiga innan rötterna hunnit växa till sig, annars skrumpnar ärtorna.

Ärtskott innehåller kostfibrer, vitaminer och mineraler samt olika spårämnen. Jättenyttigt att få i sig nu på våren!