måndag 31 maj 2010

Trappa och Rosa Helena

Nu är trappan klar och invigd. Vill gärna se att det börjar växa runt kanterna på den så den täcks lite av grönska. Behöver också fylla på med jord längs trappen och sand i fogarna.

Lite av växterna i "trapp-rabatten":
Längs med carport-staketet växer en Rosa Helana - Honungsros. Satte den förra våren som en liten pinne. Om den växer lika mycket i sommar så kommer den att täcka hela väggen.

Framför rosen står en schersmin. Fick den av mamma för två år sedan. Men den har stått vid komposten och levt ett tynande liv med fotbollar mm. Den ser ut att ha mycket knoppar och jag vill gärna att den ska växa och bli en liten buske som skärmar av lite mot uteplatsen.

Längre till vänster - tre höstflox som jag fått av T's mamma (tack så mycket!). De är rosa/cerise och blommar på hösten. Hoppas de trivs här. Framför dem malört. Den är mjuk, fluffig och har vackert silvergrå färg. Den hoppas jag ska välla över trappen sedan till sommaren.

Nästa planta (jag kör visst kinesiska varianatern - från höger till vänster) står två pinnar. Det är finlands vita ros som jag fått av mamma. Även de har fått knoppar. Hemma i Dalarna brukar de blomma till midsommar.

Nästa växt vet jag inte vad det är. Även denna har silvergrå blad, växer och blir ca 70-80 cm hög. Fick den av en snäll granne. Någon som vet?

Framför den tre rudbeckia. Har försökt att fröså tidigare, men de levde en tynande tillvaro - nästan på samma ställe som dessa, men försvann och dog bland all gräs som växte i slänten. Nu har de fått lite bättre jord så jag hoppas dessa överlever. Mamma har rudbeckia och jag gillar dem mycket.

Vid spaljen växer en löjtnantshjärta och en funkia. Båda från mamma. Fick en hög när vi flyttade in i huset, och jag har delat och flyttat runt dem.

Spaljen ska täckas av klematis. Har två sorter här - en Diana och en Miss Bateman. Få se hur de ser ut tillsammans...? Det kanske inte blir så bra, då får jag flytta den ena...

Där växer även smultron. Men det är inte mycket kvar av dem. Hararna har kalasat på smultronblad i trädgården. Hoppas de hittar mat även på annat håll nu så de som fortfarande lever får vara kvar. Det är så roligt för barnen att springa runt och plocka smultron under sommaren. Jag får kanske investera i en sex-pack smultronplantor annars. Dessa är frösådda av mig.

Även några nävor har jag stoppat ner där. De har jag flyttat från annat håll. Även dessa gillas av haren, så jag får se om det finns något liv kvar eller om de dör bort...

Japp! Det var den sidan av trapp-rabatten... Pust! Såg också några frösådda/förvildade penséer bakom rosen. Ska bli roligt att ta en ny bild senare på säsongen.

söndag 30 maj 2010

Tulpaner och Allium


Kan inte bli mätt på tulpanerna. De är jättevackra just nu. Bra att det inte är för varmt! ;-)


Det är som jag berättade tidigare, bara en allium kvar i rabatten... Men man får vara glad för den.

Något som är jobbigare är att jag hittade grannens katt dräglande under fågelholken. Det piper-och-piper där inne och mamman jobbar stenhårt med att leta efter mat åt ungarna. Hon flyger in och ut ur holken. Vad gör jag åt katten? Det är nog bara dagar kvar innan de små ungarna ska börja lära sig att flyga...

fredag 28 maj 2010

Mme Lemoine - den vita syrénen

Nu slår snart den vita syrénen ut. Min Mme Lemoine.

Syrén är skolavslutning och sommar för mig. Det är svårt att fotografera vita blommor. En fördel med regn är att det är lättare att få till snygga foton på vita blommor.


Längtar till blommorna ska slå ut. Denna syrén har dubbla, vita, doftande blommor och älskas av bin.

torsdag 27 maj 2010

Liljeblommande tulpaner

Tulpanerna blommar otroligt vackert nu.
Har flera sorters liljeblommande tulpaner i rabatten på framsidan.




Den lila heter "Maytime". Den vita "White Triumphator". Och den rosa "Jacqueline". 

onsdag 26 maj 2010

Kirgislök - Allium aflatunense

En växt som är jättefin är Allium. Har fem lökar på baksidan och tre på framsidan. Tyvärr har två av framsidans lökar "förolyckats". "Det kan vara en boll", sa sonen och dottern såg rätt skyldig ut när jag frågade om hon hade plockat blommor i rabatterna...

Nåja - lite svinn får man räkna med. Det som är bra med Allium är att råddjur inte gillar dem!

Har däremot observerat ett rikt djurliv i trädgården - förutom fjärilar - som jag vill ha - så har vi haft besök av harar. Jag misstänker starkt att det är en liten söt hare som ätit upp flera av smultronplantorna och spetsmössan. Har siktat ett antal sniglar, larver, daggmaskar, ett par grodor (som sovit i lövhögen brevid komposten över vintern) samt nyinflyttade småfåglar!

Vi har fått hyresgäster i vår fågelholk. Jag och sonen snickrade ihop den förra sommaren - men strax efter midsommar. Så alla småfåglar hade för länge sedan både lagt ägg och sett sina ungar flyga ur boet. Men i år! Jag hoppas barnen inte skrämmer iväg dem utan att de stannar i fågelholken och får ungar.

Det finns ju webkameror man kan ha i en fågelholk. Det hade varit kul! Men det blir nog inget sånt i år. Då hade man nog behövt installera det innan fåglarna börjar bygga....

tisdag 25 maj 2010

Sibirisk Vallmo - Papaver croceum

Hade med mig dottern till planskolan förra sommaren (det ska böjas i tid - det som krokigt skall bli) och hon älskar att shoppa. Hon kom springande med en planta i vackra färger - vitt, gult och orange i en härligt glad blandning. "Denna ska jag köpa", deklarerade hon. Och eftersom jag gärna vill gynna barnens trädgårdsintresse så var det bara att plocka med sig krukan hem.

Läste sedan på skylten - Sibirisk Vallmo - Papaver Croceum... Hmm... Vart ska denna stå? Trivs i väldränerad jord och kalkälskande. Inte framsidan då. Där försöker jag ju ha mer surjordsväxter för att min Magnolia ska trivas. Och väldränerat med lerjord överallt. Nåja, den fick stå i häcken mot vägen och den verkar ha klarat sig över vintern och visst kom det en blomma redan nu!


Sibirisk vallmo heter "Siperian Unikko" på finska. Unikko - någon som sover/dåsar...  Unikko heter det välkända Marimekko-tyget med stora blommor. Vad tycker ni? Liknar det blomman?
Ganska nära i alla fall! :-)

Vet inte om namnet "unikko" kommer från att vallmofrö användes till att göra opium av och innehåller både morfin och kodein... Eller för att knoppen ser ut att dåsa på sin stjälk...

Vallmo är lätt att så, men fröna är väldigt små.

Poppy heter blomman på Engelska och poppy-seeds är vallmofrön.

måndag 24 maj 2010

Ingrid Marie blommar

Nu blommar äppelträdet. Ord känns överflödiga...

söndag 23 maj 2010

Löjtnantshjärta - Dicentra spectabilis

Fick en hel baklucka full med växter av Mamma när vi flyttade in i huset. Bland annat denna - Löjtnantshjärta. Tack Mamma! Nu har jag delat på plantan och den ena står brevid trappen och den andra vid stenstigen upp mot vägen. Får se vilken som trivs bäst... Kanske får flytta den till framsidan?




Små hjärtan på rad. Den är bland de första som tittar upp på våren och en av de första perennerna som blommar. Tittar man till den på morgonen och på kvällen så kan man se att den blivit större över dagen! Inga sjukdomar - en tålig, vacker och tacksam växt att ha i rabatten!

På finska heter denna blomma "särkynyt sydän" = "brustet hjärta"... Och visst ser man hur hjärtat har brustit och blöder... På engelska "Bleeding Heart" och på latin "Ståtlig två-sporre" (DI-centra (di = två, kéntron = sporre.  Spectabilis = Ståtlig.

Trivs inte i för torr jord. Om man klipper ner den efter blomningen så kommer den igen och blommar en andra gång.

Sommar

Ja, nu är sommaren här. Vi badade igår och träd och blommor har slagit ut. Kastanjen är vacker nu på försommaren. Den blommar inte än men bladen är vackra.






lördag 22 maj 2010

Altanen Klar!

Altanen blev klar idag. Sista finishen var att skruva fast kantbrädor. Nu återstår det roliga för mig! Att piffa till det runt altanen och att fundera vad jag ska ha istället för gräsmatta runt trädäcket? Någon som har bra tips? Jag har är lite sugen på grus, sten eller nåt... Jag måste ha någon sorts stig eller trampstenar eftersom rabatten kommer att bli alldeles för stor. Som jag sa tidigare så ska jag på betongkurs i juni, så jag tror att det kan bli trampstenar av betong - med fot/handavtryck från barnen... Kanske nåt annat?


Har försökt att dölja de fula kanterna med lite bitar av gräsmatta! *he,hee*
Till höger står en klematis "Summerdream". Flyttade en lavendel och såpnejlika och några penséer till hörnet också.  En liten närbild på plantering:


Clematis vill ju gärna stå med fötterna i skugga så jag tänkte att lavendeln kanske räcker för att skugga dess rothals. Grävde en stor grop och fyllde på med planteringsjord - 1,5 säck! Och så grus längst in mot väggen.

Mellan oss och grannen har vi en aroniahäck. Fyllde på med grus även här. Börjar se prydligare ut igen...

Och så måste jag visa en bild på mina liljeblommande tulpaner!

Kvällen avslutades med en båttur på sjön!

Och bad för hela familjen! "Pappa - kan du Galoppera!", Ropade barnen...

Nu är det SOMMAR!

fredag 21 maj 2010

Syren - Victor Lemoine

Syrenen växer så det knakar. Man ser från dag till dag hur blommställningen blir större och större. Rabatten den står i heter numera fjärilsrabatten eftersom även Buddlejan står där!
Jag har även en vit syren brevid. Den vita heter Mme Lemoine och denna lila Victor Lemoine. Så både herr och fru Lemoine står där sida vid sida...

Det fanns en familj som hette Lemoine i efternamn i Frankrike (i Nancy) som förädlade syrener från 1800-talet och framåt. Viktor hette själva herren och Mme var hans fru...

onsdag 19 maj 2010

Fjärilar vill jag ha!

I rabatten där mina syrener står har jag planterat den syrenbuddleja. Det är tänkt att när syrenerna blommat över så skall denna ta vid. Sådde också en påse med fjärilsblommor i denna rabatten tillsammans med sonen. Han går och kollar om fröna börjat kika fram. De syns nu om man tittar noga!

Syrenbuddlejan brukar även kallas för Fjärilsbuske - Buddleja davidii 'Black Knight' heter min sort och blommar med mörklila blommar till sensommaren - hösten.


Denna planta trivs i väldränerad jord i soligt läge. Den kan bli upp till 2 meter hög, så jag hoppas den ger lite insynsskydd - både på sommaren och till vintern. Man ska skära ner den till våren då den blommar på årsskotten. Blommar i september.

Aubretian blommar nu intensivt

Aubretian har nu slagit ut och lyser upp baksidans mur med sina blommor. Den doftar svagt av honung och jag hoppas de vårystra bina hittar vägen till min trädgård, pollinerar min Ingrid Marie och jordgubbarna och  njuter lika mycket som jag av alla vackra blommor som nu slår ut!

Magnolian igen...

Kan bara inte låta bli...  Man får njuta intensivt nu!

Nyckelpiga i äppelträdet

En roligt biefffekt (!) av att ha trädgård är alla små och stora djur som lever bland växterna. Vissa vill man ju helt enkelt inte ha - som mördarsniglar som är slemmiga och äter upp allt i sin väg - medan andra bara är söta och fina och bär med sig vibbar av sommar!

Fick syn på en liten Maria Nyckelpiga i min Ingrid Marie. Och nu syns det tydligt att det är knoppar på gång!


Ser ni vad fint den matchar färgen på äppelblomsknopparna!

tisdag 18 maj 2010

Majviva - Primula farinosa

En utrotningshotat art - som växer vilt i Sverige. Fick en planta av min snälla granne Ulrika. Nu har jag delat den och har tre plantor. Den verkar trivas i rabatten på framsidan. Blommar i maj-juni. En av plantorna har blommor i två färger - både i lite mörkare och lite ljusare purpurlila. Läste att den kan skifta i färg mot slutet av blomningen.




De flesta vill ha halvskugga och lite fukt samt Kogödsel bland jorden. Tror framsiderabatten passar bra för mina vivor. 

Mme Boll - En portlandros

Min fina Ros - Mme Boll. Det är en gammaldags buskros i rosa som ska dofta gott, blomma hela sommaren och bli ca 1 meter hög och klara sig upp till zon V (jag tror vi har III eller IV). Vill ha full sol (får den i min slänt) och blommar bäst i näringsrik jord men klarar även magrare jord.


Den fick en 40 cm djup grop fylld med rosjord och så lite kogödsel över det. 

Den behöver antagligen täckas till vintern för att klara sig.  Hoppas den trivs i min nya rabatt!


Vet att vissa rosor är lite jobbiga och svåra och kräver mycket pyssel och omvårdnad. Jag hoppas denna madam beter sig ordentligt och inte ställer till med besvär...

måndag 17 maj 2010

Myskmadra - Galium odoratum

En ganska oansenlig växt. Den blir bara 5-6 cm hög. Köpte 5 plantor att ha under mitt Magnoliaträd och de har nu spridit sig och börjar snart blomma. Blommarna är som små vita stjärnor som lyser upp hela marken.
Man ska kunna plocka och torka myskmadran. Det sägs att den doftar gott. Det ska jag testa i år nu när jag ser att den verkar trivas. Ser ut som det kommer att finnas gott om myskmadra! Det står på nätet att bladen sitter 8 kring stjälken, men min myskmadra har bara 7 blad...

Det latinska ordet "odor" betyder doft eller lukt. Man kan ju tänka på Odör... Får fylla på med bild när den blommorna syns bättre.

söndag 16 maj 2010

T tar kvällspasset...

...och ska bara skruva i de sista trallbrädorna.


Altanbygget går framåt...

Lite bilder från altanbygget...
Sonen har öppnat dörren och provgår! Det funkar! Härligt att kunna gå ut och in barforta när sommaren kommer...

Nu börjar det se ut som ett trädäck! Bräderna utlagda och iskruvade i ändarna. Finliret kvar och mycket skruvande!




Nu är kanten avsågad och sista brädan in mot vägg/dörr inpassad!

Återstår en del skruvande för att fästa alla trall-brädorna. Och så kantbrädor för att täcka sidorna. Gräset ska bort lite senare när jag hinner och så en rand med grus runt däcket och någon marktäckande växt som fyller ut resten. Så slipper vi klippa gräset här. Fördel också att vi kan fylla på med riktig jord. Jorden som är här nu är lerig, sandig, packad och inte så roligt för några växter att växa i.

Någon som har bra tips och idéer på vad jag ska här? Det är på väst-sidan av huset. Ganska skyddat läge, eftermiddags och kvällssol. Nu finns här Magnolia, lavendel, ros, tulpaner... Kanske någon klätterväxt vid sidan av och funderar på några tuvor gräs eller bambu (?) i gruset...

Och fina trampstenar som jag tänkte gjuta av betong. Ska gå på betongkurs i början av juni. Då ska vi få göra ett rabarberblad i betong - som man kan använda för att pynta eller som fågelbad tex.

fredag 14 maj 2010

Vintergröna - Vinca Minor - med blommor i purpur

Har ett par vintergröna (vinca minor) i häcken mot gatan. Det sluttar kraftigt där så jag tänker mig att de ska växa ut och binda jorden. Fördel att de behåller sina blad över vintern om den inte blir för kall. Blommorna är små men vackra. Den vanliga vintergrönan har mer blå blommor, denna hade purpurlila!

Trappan är på plats

Nu är trappan på plats. Har börjat plantera i rabatterna runt den. Hoppas på sol och värme nu så det börjar växa! Har hällt i fogsand i alla fogar och behöver fylla på lite till när det har regnat nästa gång. Och sedan ska jag sopa den fin! Sedan är det bara att vänta på att växterna ska frodas och växa över kanterna lite.

torsdag 13 maj 2010

Altanbygge


Nu börjar det roliga med altanbygget. Att bygga upp regelverket med bärlinor, golvreglar, trall mm.
Fick gräva bort lite till jord så det är tur vi har grus att fylla upp med.
Reglarna har vi satt fast med spik och skruvat fast vinkeljärn. Under har vi lagt plattor och grus. Tror det blir stabilt och bra. Snart ska vi lägga på överdelen - trallvilrket. Det ska skruvas fast längs fasaden. Som en ram runt trädäcket tänkter jag mig en grus-rand... Få se hur det blir i verkligheteten..

onsdag 12 maj 2010

Hästkastanj - Aesculus hippocastanum

Nu börjar hästkastanjen att spricka upp också. Jag har alltid gillat kastanjer - de är vackra och släta och man kan gå runt med en kastanj i fickan och bara känna på den för att den är så len och go!

Vi fick ett kastanjeträd av byggbolaget. Det ingick i husköpet. De ska kunna bli 36 meter högt!!! I Sverige kanske 20-25 m.  Men vårt träd är bara 2,5 meter...  Läste någonstans att man kan räkna med 10 meter i zon 4 (där vi bor) och att de första 10 åren växer den ganska långsamt... Så det tar nog tid innan den blir jättestor...

Det är nåt speciellt med träd... 

Trappa på gång...

Trappan börjar ta form. Har lagt ut de översta stenarna, men saknar kantstenar... Det går helt enkelt åt fler stenar än man tror och mer grus, och mer sand... Men nu är det lätt att räkna ut vad som saknas. Får bli en tur till ByggMax i morgon (?) för inhandling av material.
Har grävt ner min ros i alla fall - en Mme Boll. Den står till höger om trappen... Närbild kommer när den vuxit till sig lite.

tisdag 11 maj 2010

måndag 10 maj 2010

Äpple - Ingrid Marie

Ett av mina favoritäpplen är Ingrid Marie. Och när vi flyttade in i huset - kom en av våra vänner och hade med sig ett äppelträd - Ett Ingrid Marie! Det blommade jättevackert förra året men alla blommorna blåste bort och vi fick inte ett enda äpple. Läste sedan att det är vanligt att unga äppelträd fäller blommorna för att de inte orkar bära frukt. Jag håller tummarna för att ung i äppelträdssammanhang betyder yngre än 2 år och att det tredje året innebär att man får ett par fina äpplen i alla fall!

Det syns att det ska bli blommor i alla fall!

söndag 9 maj 2010

Kinesisk förgätmigej - Cynoglossum amabile

Denna frösådde jag förra året. Den skulle vara ettårig, och blomma från juli - september. En lämplig kantväxt... Men den blev en halv meter hög och som en liten buske!
Nu verkar det som den har frösått sig själv och dyker upp i rabatten och har börjat blomma redan (långt kvar till juli)! Trevligt. Undrar om den blir lika stor som förra året? Då får jag nog ta bort den eller flytta den. Det var ingen kantväxt precis....

Kungsängslilja

Kungsängsliljan är diskret men fin. Den ser nästan "rutig" ut. Vajar vackert i vinden och nickar mot dem som går förbi...

lördag 8 maj 2010

Regn...

Idag regnar det. Magnolian kämpar för att slå ut i kylan och regnet... Trädäcksbygget har stannat av...
Vi har vägt av bärlinan längst in mot väggen och man börjar se hur det kommer att bli sedan... Eftersom vi har balkong över så blir det vackra mönster i gruset av blöt/torr grus...



Måbärshäck

På baksidan planterade vi en måbärshäck förra året. Den rotade sig fint och i höstas klippte jag ned den - längs fotknölarna... Nu har den ett starkt rotsystem och lite grenar - vilket jag hoppas innebär att den kommer att växa och förgrena sig riktigt rejält!

Grön och fin är den i alla fall. Måbär är en av de häckplantorna som grönskar tidigast!

fredag 7 maj 2010

Allium

Ljuslyktorna blir fina ihop med mina Allium som jag hoppas ska slå ut snart!

Fina ljuslyktor från Indiska

Köpte fina ljuslyktor på Indiska som jag ska ha i rabatten. Det finns en tredje också, men den syns inte i bild...

torsdag 6 maj 2010

Lupiner



Denna är speciellt till dig - systeryster! Lupinblad, visst bildar de ett vackert mönster! Förra sommaren när vi var och hälsade på mamma blommade det lupiner i miljoner - utan att överdriva - längs vägarna där hon bor! Pampigt... Har nog tyckt att de är lite "ogräs" - men det är nog när de växer i smutsiga diken. Just masseffekten av kilometervis med väg kantat av lila-blå lupiner var jättehäftig! Och en enstaka lupin är också vacker! Så min slutsats är - allt är vackert om det är på rätt plats vid rätt tillfälle! Om det så är blommor eller annat...

Rabarber



Har inte kollat så noga bakom boden på ett par dagar! Blev glatt överraskad när jag såg detta fina rabarberblad sticka upp ur jordhögen!

Blå drömmar...





Har en blå syren i knopp och en blå aubretia som öppnat sig i dagarna. Det är vackert med blått. Det är inte lätt att fota med min kamera om man vill ha närbilder. Det är en enkel kompaktkamera och bilderna blir lite pixliga eftersom jag får förstora dem ganska mycket...

Magnolian börjar synas rätt bra nu... Är nog bara dagar kvar innan hela trädet/busken blommar!

Och underarbetet till trädäcket börjar ta sig. Vi har grävt ut 2,5 ton med gräs och jord och kört till tippen och fyllt ut gropar vid lekplatsen. Sedan mätt så vi får ett fall bort från huset, lagt på markduk så inte en massa rötter hittar in i gruset och så inte gruset sjunker ner i jorden. Sist men inte minst har 2,5 ton grus lagts på... Det var nog lite för mycket grus, för det väller över alla bredder. Men, men... Jag behöver grus för att kunna bygga klart min trappa och så ska vi snygga till det runt komposten.

Man behöver ALLTID bra grus - eller hur?